“BATTLESHIP” met Liam Neeson, Alexander Skarsgård en Taylor Kitsch

Battleship“Je moet hem zien voor de special effects.”

Al meer dan een kwart eeuw is dat een aanbeveling, of een excuus, om een film te zien waarvan je niet veel verwacht.

Battleship speelt op en rond Hawaii, waar de Amerikanen zoals bekend de marinebasis Pearl Harbor hebben. Het eerste half uur, met de verwikkelingen rond twee marinemannen en een admiraalsdochter, lijkt op een zwakke aflevering van de tv-serie JAG die ik eind jaren ’90 iedere vrijdag zag als we met de kids bij opa en oma gingen eten.

Dan komt, net als in december 1941, onverwacht de aanval. NASA heeft vanaf Hawaii een communicatie-signaal de ruimte ingezonden naar een verre planeet die op de aarde zou kunnen lijken. De bewoners komen een kijkje nemen, blijken technologisch uit het rijk van de Transformers en vernietigen alles wat hen niet aanstaat. De aarde (lees: ‘Amerika’) wordt 70 jaar later dus opnieuw aangevallen bij Pearl Harbor. De Amerikanen, deze keer bijgestaan door de Japanners die toevallig in de buurt zijn voor een vlootoefening, zijn iets beter in het spel Battleship dan de aliens. Daarmee weten ze het superieure buitenaardse wapentuig uiteindelijk te compenseren. Bovendien kunnen de aliens, die een kruising zijn tussen Robocop en de Terminator, niet tegen zonlicht.

De ironie is dat de vijand slechts verslagen kan worden door de Missouri, het slagschip waarop Japan zich in 1945 overgaf en dat tegenwoordig dient als marinemuseum. Met hulp van veteranen uit de Tweede Wereldoorlog wordt het schip opnieuw gevechtsklaar gemaakt en vervolgens maken de kanonnen van de Missouri  de job af. Laat dat een les zijn voor iedereen die de VS wil aanvallen. Omdat het Amerikaanse patriottisme van Battleship afdruipt, is het een film waar buiten Amerika misschien toch iets anders tegen aan gekeken zal worden.

Wat de ‘special effects’ betreft: die zijn van de makers van The Transformers en inderdaad de reden om de film te gaan zien.

Fred van Doorn

Acteurs: Liam Neeson, Alexander Skarsgård en Taylor Kitsch
Geregisseerd door Peter Berg
Actie/Sciencefiction
Verenigde Staten
131 minuten

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s